Technologia żywności – usługi dla producentów spożywczych

Tworzę produkty,
o których warto mówić
zakres usług
About

Doradztwo technologiczne

Tworzenie nowych produktów
plus
Optymalizacja receptur
plus
Tworzenie alternatywnych receptur i rozwój łańcucha dostawców
plus
Opracowanie pełnej dokumentacji technologicznej
plus
Wybór i weryfikacja surowców, kwalifikacja dostawców
plus
Opracowanie procesów technologicznych
plus
Konwersja produkcji ze skali laboratoryjnej na przemysłową
plus
Wsparcie w rozwiązaniu problemów technologicznych
plus
Ocena składu i możliwości zastosowania składników w produktach
plus
Kompleksowe opracowanie i wdrożenie wyrobu gotowego na produkcji u klienta
plus
Przygotowanie paneli sensorycznych
plus
Pomoc w organizacji badań konsumenckich
plus
Pomoc w organizacji warsztatów kreatywnych
plus

Doradztwo produkcyjne

consulting

Optymalizacja
procesów produkcyjnych

Przeanalizuję dotychczas stosowane procesy produkcyjne i wskażę, jak można je uprościć oraz usprawnić, aby zoptymalizować koszty i zachować docelową jakość wyrobów.

consulting

Projektowanie
linii technologicznych

Zaprojektuję linie technologiczne – tak, aby pozwalały na szybką i niezawodną produkcję wyrobów. Przy przygotowaniu projektu uwzględnię również kwestię optymalizacji kosztów.

Doradztwo w zakresie jakości

Pomoc w zastosowaniu rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo żywności

Wskażę, jakie rozwiązania technologiczne lub zmiany w recepturze można wprowadzić, aby podnieść bezpieczeństwo produkowanej żywności na każdym etapie łańcucha dostaw.

Pomoc w tworzeniu dokumentacji pod wymogi inspekcji sanitarnej

Wesprę przy przygotowaniu dokumentacji wymaganej przez Sanepid i inne instytucje. Zweryfikuję, czy dotychczas sporządzone dokumenty są zgodne z przepisami.

Przeprowadzanie szkoleń z zakresu systemu BRC, IFS, IFS Global Markets Food, ISO 22000, HACCP

Wspieram merytorycznie zarówno przed wdrożeniem systemów ISO, BRC, IFS czy HACCP – w ramach przygotowań do tego procesu – jak i prowadzę szkolenia powdrożeniowe.

Doradztwo w zakresie prawa żywnościowego

Zapewniam konsulting m.in. na etapie projektowania produktów żywnościowych, jak i na wypadek wątpliwości prawnych oraz w sytuacjach kryzysowych.

Znakowanie produktu

Tworzenie opisów na etykiety produktów (zgodnych z wymogami prawa) oraz ich weryfikacja
Przygotowuję opisy na etykiety zgodnie z aktualnymi przepisami oraz weryfikuję dotychczas stosowane. Wskazuję, gdzie i jakie zmiany trzeba wprowadzić.
Opracowanie treści etykiet żywności
Są one dopracowywane pod kątem oświadczeń żywieniowych, oświadczeń zdrowotnych, zwrotów typu „clean label” itp. – zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Obliczanie wartości odżywczych
Przeprowadzam wyliczenia na podstawie danych literaturowych, które pozwalają ustalić wartości odżywcze – w 100 g i w rekomendowanej porcji. To informacje, które należy umieścić na etykiecie.
Weryfikacja zgodności materiałów marketingowych z przepisami prawa żywnościowego
Sprawdzam, czy składane przez producenta/dystrybutora obietnice oraz przekazywane informacje spełniają wymogi polskiego i unijnego prawa żywnościowego. W razie potrzeby, wskazuję, jakie zmiany należy wprowadzić z myślą o bezpieczeństwie i rzetelności.
Pomoc w przystosowaniu etykiet produktów spożywczych do wymagań rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Dbam o to, aby zawierały one wymagane informacje – np. związane z zasadami bezpieczeństwa stosowania danego środka spożywczego zawartego w recepturze sprzedawanego wyrobu.
Weryfikacja zarządzania alergenami
Sprawdzam, czy e­­tykiety produktów zawierają wszystkie informacje o ewentualnych alergenach w składzie. Zwracam też uwagę na kwestię zanieczyszczenia krzyżowego alergenami i podobne.

Konsulting

Konsultacje w zakresie technologii produkcji żywności
Sprawdzam, czy e­­tykiety produktów zawierają wszystkie informacje o ewentualnych alergenach w składzie. Zwracam też uwagę na kwestię zanieczyszczenia krzyżowego alergenami i podobne.
Tworzenie schematów
technologicznych
Tworzę schematy technologiczne niezbędne przy planowaniu produkcji nowych wyrobów spożywczych. Pomagam zoptymalizować procesy wytwórcze w trosce o jakość, bezpieczeństwo i optymalizację kosztów.
Pomoc w sporządzeniu
wniosków o wydanie Wiążącej Informacji Stawkowej (kody CN)
Wspieram w przygotowaniu niezbędnej dokumentacji i kompletacji wniosku do KIS o wydanie Wiążącej Informacji Stawkowej – uzyskanie tej informacji pozwala ustalić właściwą stawkę VAT od produktu spożywczego.
Doradztwo dla producentów
żywności, które pozwala
budować silne marki
consulting
Wszystkie usługi w ramach współpracy z jednym ekspertem
Wesprę Cię na polu technologicznym, produkcyjnym, a także w zakresie dokumentacji, znakowania i więcej. Nie trać czasu na szukanie kilku specjalistów i ogranicz koszty inwestycji.
consulting
Płynne przejście ze skali laboratoryjnej na przemysłową
Konwersja produkcji spożywczej na wielką skalę to moja specjalność.
consulting
Optymalizacja kosztów
Projektuję produkty tak, aby zapewnić Ci maksymalny zysk i ograniczyć koszty bez kompromisów jakościowych.
about-line
zakres usług
ZAUFALI MI
logo_1
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11
logo_2
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11

Stwórz ze mną produkt szyty na miarę.

Masz projekt z zakresu produkcji spożywczej i chcesz go „przegadać” z ekspertem? Szukasz inspiracji dla swojej marki spożywczej? Porozmawiajmy!
marchewka
Trwa wysyłanie wiadomości...
Dziękuję Wiadomość Została Wysłana
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie