1. ImpacFat
ImpacFat specjalizuje się w produkcji tłuszczu uprawnego, w tym celu wykorzystują komórki i bioreaktory do hodowli tłuszczu. Znacznie poprawia on smak, teksturę, aromat i wartości odżywcze alternatywnych produktów białkowych. To pierwsza firma, która koncentruje się na tłuszczu opartym na komórkach rybnych. Obecnie pracuje nad produkcją na większą skalę oraz optymalizacją smaku i wartości odżywczych nowej żywności.
2. Loki Foods
Loki specjalizuje się w wykorzystywaniu 100% energii odnawialnej do produkcji roślinnych alternatywnych produktów z owoców morza w Islandii, światowej stolicy owoców morza. W 2023 r. wprowadzą na rynek białą rybę pochodzenia roślinnego (odpowiednik dorsza atlantyckiego), a także linię produktów z owoców morza, które zastąpią tradycyjne owoce morza.
3. Esencia
Esencia Foods to pierwsza w Europie firma produkująca alternatywy dla ryb i owoców morza na bazie grzybni, wykorzystująca fermentację w stanie stałym. Jego misją jest przyspieszenie przejścia świata w kierunku morskiego systemu żywnościowego, który zapewni dostępne i niedrogie odżywianie dla każdego, poprzez zbudowanie platformy technologicznej do odtwarzania różnych rodzajów ryb i owoców morza z grzybni. Esencia Foods realizuje pionowo zintegrowany model biznesowy „od laboratorium do stołu”.
4.Mycosortia
Mycosortia specjalizuje się w przekształcaniu pobocznych strumieni żywności, które nie nadają się do spożycia przez ludzi, w jadalne alternatywne produkty białkowe przy użyciu fermentacji konsorcjów mikrobiologicznych. Dostarczają sfermentowane mikrobiologicznie i roślinne białka jako zielone składniki żywności w ramach partnerstw B2B. Opracowują i dostarczają klientom alternatywne białkowe produkty spożywcze wykorzystujące składniki żywności z recyklingu poprzez sprzedaż B2B i B2B2C.
5. Thrilling Foods
Thrilling Foods produkuje i sprzedaje Bakon, opatentowaną alternatywę dla bekonu z mleka sojowego, tradycyjnie suszonego solą i wędzonego drewnem twardym. Sprzedaż odbywa się zarówno DTC na stronie internetowej jak i B2B do sklepów spożywczych i restauracji. Bakon składa się zarówno z tłustych jak i chudych warstw, które stanowią bardzo zbliżoną teksturę i wartości makroskładników do tradycyjnego boczku wieprzowego, co w połączeniu z tradycyjną masą sprawia, że jest bardziej podobny do bekonu niż produkty konkurencyjne.
6. Algrow Biosciences
Algrow Biosciences tworzy alternatywy dla produktów mlecznych z jednym z najbardziej zrównoważonych, pożywnych i obfitych składników na świecie – mikroalgami. Ich technologia zajmuje się cząsteczkami docelowymi w mikroalgach. Rozwiązanie „pełnego stosu” obejmuje zakres od zastrzeżonego szczepu, projektu bioprocesowego po formułowanie. Nabiał Algrow nasyca i odżywia konsumentów pełnowartościowymi białkami, kwasami Omega-3, żelazem i innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi.
7. Geniune Taste
Genuine Taste to oparty na komórkach startup rolniczy, który zajmuje się hodowlą tłuszczu w celu poprawy smaku, tekstury, aromatu i wartości odżywczych alternatywnych produktów białkowych. Ich zgłoszona do opatentowania technologia rusztowania umożliwia hodowlę komórek tłuszczowych w dokładnie takim mikrośrodowisku, w którym naturalnie rosną. Powoduje to znaczny wzrost proliferacji komórek, ich żywotności i wyższą wydajność komórek na objętość w porównaniu z konwencjonalnymi metodami hodowli komórek.
8. NouBio
NouBio to firma biotechnologiczna skupiająca się na opracowywaniu zrównoważonych, opłacalnych i wolnych od zwierząt produktów do skalowalnej hodowli komórek w hodowlach mięsnych, terapii komórkowej i produkcji szczepionek. Ich zastąpienie płodowej surowicy bydlęcej (FBS) jest o 95% bardziej opłacalne niż tradycyjne FBS. Ponadto zapewniają jadalny i biodegradowalny mikronośnik do skalowalnego wzrostu komórek w bioreaktorach.
9. Shocken
Shoken to wykwintny, wegański producent mięsa z siedzibą w Londynie, skupiający się na plastrach delikatesowych i dodatkach do pizzy, takich jak pepperoni. Ich strategia koncentruje się na kluczowych globalnych partnerstwach i dużych klientach w sektorze gastronomicznym.
10. Niskus Biotec
Niskus Biotec wykorzystuje proces fermentacji w stanie stałym, aby zapewnić firmom spożywczym nową generację zrównoważonych składników żywności funkcjonalnej, które są pożywne, zdrowe i naturalne. Ich pierwszym asortymentem składników jest MycoGrain, bogata w białko mąka na bazie grzybni dla smakoszy, odpowiednia do stosowania jako podstawowy składnik szerokiej gamy produktów spożywczych. Można go dostosować, aby zapewnić dodatkowy smak, konsystencję, aromat i nutraceutyki poprzez zmianę gatunku grzyba w fermentorze.
#futurefood #foodtechnology #foodconsulting #technologżywności #foodtech #innowacje #alternativeprotein