dobrze to wiedzieć
About
Bartłomiej Włodarczyk

Czy z produktu ubocznego warzenia piwa można zrobić roślinne zamienniki produktów mięsnych?


Wygląda na to że tak, ogłosiły to firmy Bühler Group oraz CN & Partners AG.

Ich wspólne przedsięwzięcie ma na celu utworzenie Circular Food Solutions Switzerland AG, nowej firmy, która będzie produkować szwajcarską alternatywę dla mięsa w oparciu o poddane recyklingowi młóto browarnicze ze Szwajcarii.

 

Czym jest młóto browarnicze?

Nazywane również wysłodzinami, przez długi czas stanowiło poważny problem dla producentów piwa. Produkt uboczny warzenia nie miał bowiem żadnego zastosowania. Stosunkowo niedawno odkryto, że młóto może stanowić bardzo pożywny dodatek do pasz skarmianych bydłu. Przy wszystkich swoich zaletach, młóto ma jedną, ale bardzo istotną wadę – mianowicie szybko się psuje, dlatego należy wiedzieć, jak je przechowywać.

 

Ten pomysł wpisuje się w koncepcje gospodarczą "Circular Economy".

Gospodarka o obiegu zamkniętym w której produkty, materiały oraz surowce powinny pozostawać w gospodarce tak długo, jak jest to możliwe, a wytwarzanie odpadów powinno być jak najbardziej zminimalizowane.

 

Jestem bardzo ciekawy jak te roślinne zamienniki produktów mięsnych będą smakowały.

 

Źródło:

https://legria.ch/

 

#food #circulareconomy #foodtechnology #foodstartup #meatalternative

czy-z-produktu
about-line
dobrze to wiedzieć
ZAUFALI MI
logo_1
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11
logo_2
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11

Stwórz ze mną produkt szyty na miarę.

Masz projekt z zakresu produkcji spożywczej i chcesz go „przegadać” z ekspertem? Szukasz inspiracji dla swojej marki spożywczej? Porozmawiajmy!
marchewka
Trwa wysyłanie wiadomości...
Dziękuję Wiadomość Została Wysłana
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie