Upcykling odpadów spożywczych
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa każdego roku 1,3 miliarda ton żywności jest marnowanych lub traconych.
Czym jest upcykling?
Upcykling jest to forma przetwarzania wtórnego odpadu, w wyniku którego powstają traktowane jako wartościowe surowce. Proces ten pozwala zmniejszyć zarówno ilość odpadów, jak i materiałów wykorzystywanych w produkcji pierwotnej.
Wzrost składników upcyklingowych
Według Innova Market Insights wprowadzane na rynek produkty spożywcze i napoje wykorzystujące składniki z upcyklingu, które w przeciwnym razie zostałyby zmarnowane, wzrosły o 122% CAGR w ciągu pięciu lat kończących się w trzecim kwartale 2021 r.
Podczas gdy w 2016 r. stosowanie przetworzonych składników, takich jak „brzydkie” owoce, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone, uznano za niszowe, liczba produktów spożywczych zawierających takie składniki, jak niedoskonałe warzywa i młóto zbożowe wzrosła.
12 przykładów innowacyjnej żywności z upcyklingu
1) Izolat białka jęczmiennego i ryżowego EverPro od firmy EverGrain® by AB InBev
Firma stworzyła wysokobiałkową unikalną kombinację upcyklingu jęczmienia i ryżu zapewniająca ponad 85% zawartości białka. Mieszanka jest w pełni rozpuszczalna w napojach dzięki czemu można zwiększyć w nich zawartość białka. Umożliwia szeroki zakres zastosowań i nie powoduje ziarnistości w ustach. Można stosować go w napojach RTD (ang. ready to drink) oraz w wielu produktach białkowych na bazie roślin, w tym w batonach proteinowych i przekąskach.
W czerwcu EverGrain otworzył zakład produkcyjny na pełną skalę na terenie kampusu browaru Anheuser-Busch St. Louis, aby przekształcać jęczmień używany w procesie warzenia w wysokiej jakości pożywne i zrównoważone składniki białkowe do żywności i napojów.
„Konsumenci chcą tego samego wspaniałego smaku i wartości odżywczych od mleka roślinnego, jakiego oczekują od produktów mlecznych. Ale kiedy spojrzysz na dostępne obecnie opcje roślinne, wiele z nich ma 2 gramy lub mniej białka, podczas gdy mleko ma 8 gramów. EverPro jest uzupełnieniem mleka na bazie grochu i orzechów, zapewniając pełny profil aminokwasowy i umożliwiając wyższą zawartość białka, podobnie jak nabiał” – powiedział Pavel Hejsek, właściciel produktu EverPro w EverGrain.
2) Napój proteinowy z błonnikiem jabłkowym i maliną oraz krakers delikatesowy o wysokiej zawartości błonnika z błonnikiem jabłkowym od firmy FruitSmart
Firma wykorzystuje produkt uboczny wytłoków z przetwarzania owoców na sok, powietrze suszy włókna do poziomu wilgotności poniżej 5% i na koniec włókno zostaje zmielone. Produkt zapewnia korzyści zdrowotne wynikające z rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz polifenoli znajdujących się w skórce i miąższu jabłek.
3) Prebiotyczny błonnik z nasion malin od firmy Nutraberry
Produkt jest stosowany w przepisach na wypieki lub mieszany z koktajlami i jogurtem. Firma podkreśla wartości odżywcze owoców z upcyklingu. Nutraberry mówi o przyjazności dla jelit i wykorzystaniu przez firmę nasion jagód powstałych podczas produkcji przecierów bez pestek. „To skrzyżowanie zrównoważonego rozwoju i zdrowia” – powiedział David Wishnick, założyciel Nutraberry.
4) Proszek z błonnika ananasowego od firmy Dole Specialty Ingredients
Produkt jest wytwarzany przez odwodnienie wytłoków ananasowych, a następnie zmielenie na proszek. Celem firmy jest przekształcenie odpadów roślin/owoców w naturalne składniki specjalne do stosowania w przemyśle spożywczym, nutraceutycznym, kosmeceutycznym i innych.
5) Woda kakaowa oraz granola od firmy Blue Stripes
Firma produkuje przeciwutleniająca wodę roślinną z owoców kakaowca. W skład produktu wchodzi potrójnie filtrowana woda + sok z kakao tłoczony na zimno. Sok tłoczony jest z soczystego białego miąższu otaczającego ziarna kakaowca. Wyrób zawiera:
-14 mg Magnezu,
-20 mg Witaminy C
-11 830 μmol TE Przeciwutleniaczy (2x więcej niż jagody)
-130 mg Potasu
Do produkcji granoli firma wykorzystuje mąkę zrobioną z łupin kakaowych.
6) Chrupki z batatów od firmy Spudsy
Firma Spudsy zbiera bataty, które trafiają na wysypisko śmieci z powodu postrzeganych wad kosmetycznych, takich jak kształt, rozmiar lub kolor. Suszą je i mielą na mąkę, z której wytwarzane są przepyszne chrupki.
7) Ciastka od Fancypants Baking Co.
Firma wypuściła trzy smaki z upcyklingu:
-Waniliowe Mleko Owsiane, które wykorzystuje mąkę wytworzoną z odpadów mleka owsianego,
-Chocolate Chip, który jest wytwarzany z mąki okara (produkt uboczny tofu i soi),
-Double Chocolate Chip, który ponownie wykorzystuje mąkę z owocowego miąższu otaczającego ziarna kawy.
8) Krakersy od firmy Seconds
Ta firma zbiera przetworzoną miazgę marchwiową i skórki od producentów, którzy wytwarzają soki i inne marchewkowe przekąski. Następnie odwadniają i rozdrabniają te resztki na mąkę, której używa się do pieczenia krakersów.
9) Chipsy bananowe od firmy Barnana
Firma zajmująca się przekąskami założona w 2012 roku, sprzedaje przetworzone przekąski z odwodnionych bananów wykonane z pogniecionych, przejrzałych lub w inny sposób niedoskonałych bananów, które zwykle są wyrzucane.
10) Sosy do pizzy od firmy Scraps Frozen Food
Firma z siedzibą na Brooklynie przetwarza takie składniki, jak liście brokułów, nadmiar lub zmiażdżone liście bazylii oraz niedoskonale ukształtowane papryki, do produkcji sosów do pizzy.
11) Jogurty od firmy White Mustache
Firma z Brooklynu, wykorzystuje nadwyżki owoców i serwatki, produkt uboczny produkcji jogurtu, który jest często wyrzucany, do produkcji probiotycznych toników i mrożonych probiotycznych jogurtów.
12) Białko kolagenowe od firmy NETRO
Firma przetwarza odpady skorupek jaj od producentów jaj, oddzielając membranę od skorupki, tworząc dwa produkty o wysokiej wartości; węglan wapnia (otoczka) i białko kolagenowe (błona otoczki) do spożycia przez zwierzęta i ludzi. NETZRO sprzedaje upcykling wapnia i kolagenu producentom żywności i udziela licencji na swoją platformę dużym zakładom przetwórstwa jaj.
W Polsce również mamy coraz więcej firm produkujących innowacyjnej żywności z upcyklingu jednią z nich jest firma Rebread która opracowuje m.in. produkty:
-Napoje na bazie fermentowanego chleba (kwas chlebowy, napoje probiotyczne) oraz destylaty i piwo,
-Produkty spożywcze tj. sos sojowy, miso oraz słodkie i słone przekąski,
-Nowe receptury na pieczywo rzemieślnicze gdzie 20% mąki zostało zastąpione zmielonym czerstwym pieczywem w ramach bonu na innowacje,
-Kosmetyki naturalne,
-Opakowania biodegradowalne, podłoże do uprawy grzybów, czy drukowane na drukarkach 3D doniczki.
Inną firmą z Polski ,która miała ostatnio akcje sprzedaży żywność wykorzystujące składniki z upcyklingu, które w przeciwnym razie zostałyby zmarnowane jest Grupa Maspex. Wprowadziła ona do sprzedaży w sieci Lidl limitowaną edycję przetworów powstałych z plonów, których rolnicy nie byli w stanie sprzedać. Po nieidealnych burakach sprzed roku, w tym przed zmarnowaniem udało im się uchronić agrest.