dobrze to wiedzieć
About
Bartłomiej Włodarczyk

Jakie składniki znajdują się w wegańskich zamiennikach sera?

jakie-skladniki-znajduja

Jest kremowy, rozpływający się, lepki i w 100 procentach uzależniający. Mówimy o wegańskim serze. Jeszcze pięć lat temu można by naciągnąć prawdę opisując w ten sposób większość wegańskich serów. Z biegiem lat przepisy zostały przeformułowane, udoskonalone, a czasami całkowicie wymyślone na nowo — naprawiając nieco gumowaty, mdły i ogólnie odpychający produkt, którym był wegański ser z przeszłości. Ogólnie rzecz biorąc, ser wegański jest teraz czymś, co należy celebrować.

Sery wegańskie są w 100% wolne od zwierząt i wytwarzane z białek roślinnych. Zwykle są wykonane z:

-soi,

-orzechów, takie jak orzechy nerkowca i makadamia,

-olejów roślinnych, takie jak olej kokosowy.

 

Można również znaleźć sery wywodzące się z:

-agaru,

-tapioki,

-grochu,

-łubinu,

-maranta.

 

Wiele z nich zawiera:

-skrobie ziemniaczaną lub kukurydzianą

-karagen – pełniący w nim funkcje: żelujące, zagęszczające i stabilizujące

-guma ksantanowa – pełniąca w nim funkcje: zagęszczające, stabilizujące i emulgujące

 

Jak powstaje wegański zamiennik sera?

Kiedy wegańscy serowarzy po raz pierwszy zaczęli tworzyć sery wegańskie, głównym celem było sprawienie, aby wyglądał jak tradycyjny ser. Ale z biegiem czasu zdali sobie sprawę, że to nie wystarczy. Musieli wymyślić sposoby, aby ser bez zwierząt smakował i zachowywał się bardziej jak prawdziwy, które rozpływa się na toście.

 

Ser wegański jest wytwarzany przy użyciu procesu, który ma pewne podobne etapy, co tradycyjne serowarstwo - oczywiście bez mleka zwierzęcego.

 

Białka roślinne są oddzielane za pomocą bakterii. Następnie dodawane są składniki, takie jak oleje i zagęszczacze, które pomagają uzyskać pożądaną konsystencję serową.

 

Podobnie jak w przypadku tradycyjnych serów, kolejną wielką rzeczą potrzebną do smacznego wegańskiego sera jest czas. Białko roślinne i bakterie osiadają oraz rozkładają się dalej. Jednak w przeciwieństwie do białek zwierzęcych w serach mlecznych, te w serach wegańskich nie łączą się ze sobą w sposób naturalny. Rezultatem są smaki, które nie są tak złożone i niepowtarzalne.

 

6 przykładów smacznych wegańskich zamiennikach sera:

1. Kremowy oryginalny firmy Chao w formie bloków lub plasterków

Składniki: woda, olej kokosowy, modyfikowana skrobia kukurydziana i ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, fermentowane tofu (soja, woda, sól, olej sezamowy, siarczan wapnia), sól morska, naturalny aromat, ekstrakt z oliwek (przeciwutleniacz stosowany jako środek konserwujący) i beta karoten.

2. Serek śmietankowy firmy Kite Hill

Składniki: mleko migdałowe (woda, migdały), sól, enzym, guma ksantanowa, guma guar, ekstrakt z grzybów, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kultury.

3. Sos serowy do nachos fimy Loca

Łagodny ser cheddar

Składniki: woda, marchew, ziemniaki, olej słonecznikowy, drożdże odżywcze, pasta pomidorowa, sól, kwas glukonowy, papryka jalapeno, zawiera mniej niż 2% : cebuli w proszku, czosnku, modyfikowanej skrobi spożywczej, naturalnych aromatów, pieprzu cayenne, gumy ksantanowej , nasiona annato.

4. Pasta serowa firmy Misha’s Kind Foods

Wędzony cheddar

Składniki: orzechy nerkowca, woda, migdały, szalotka, kultury wegańskie, sól, sok pomarańczowy, oliwa z oliwek, czerwona papryka, papryka wędzona, papryczki chipotle, kurkuma.

5. Roślinny ser z czarnuszką firmy SERio

Składniki: łubin, olej kokosowy, płatki drożdżowe, jabłko, babka jajowata, czarna sól, czarnuszka, kwasek cytrynowy.

6. Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori firmy Wege Siostry

Składniki: orzechy nerkowca 45%, woda źródlana, olej kokosowy, płatki drożdżowe, sól wędzona, nori, żywe kultury bakterii. Może zawierać śladowe ilości soi, migdałów i sezamu.

jakie-skladniki-znajduja
about-line
dobrze to wiedzieć
ZAUFALI MI
logo_1
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11
logo_2
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11

Stwórz ze mną produkt szyty na miarę.

Masz projekt z zakresu produkcji spożywczej i chcesz go „przegadać” z ekspertem? Szukasz inspiracji dla swojej marki spożywczej? Porozmawiajmy!
marchewka
Trwa wysyłanie wiadomości...
Dziękuję Wiadomość Została Wysłana
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie