Jest kremowy, rozpływający się, lepki i w 100 procentach uzależniający. Mówimy o wegańskim serze. Jeszcze pięć lat temu można by naciągnąć prawdę opisując w ten sposób większość wegańskich serów. Z biegiem lat przepisy zostały przeformułowane, udoskonalone, a czasami całkowicie wymyślone na nowo — naprawiając nieco gumowaty, mdły i ogólnie odpychający produkt, którym był wegański ser z przeszłości. Ogólnie rzecz biorąc, ser wegański jest teraz czymś, co należy celebrować.
Sery wegańskie są w 100% wolne od zwierząt i wytwarzane z białek roślinnych. Zwykle są wykonane z:
-soi,
-orzechów, takie jak orzechy nerkowca i makadamia,
-olejów roślinnych, takie jak olej kokosowy.
Można również znaleźć sery wywodzące się z:
-agaru,
-tapioki,
-grochu,
-łubinu,
-maranta.
Wiele z nich zawiera:
-skrobie ziemniaczaną lub kukurydzianą
-karagen – pełniący w nim funkcje: żelujące, zagęszczające i stabilizujące
-guma ksantanowa – pełniąca w nim funkcje: zagęszczające, stabilizujące i emulgujące
Jak powstaje wegański zamiennik sera?
Kiedy wegańscy serowarzy po raz pierwszy zaczęli tworzyć sery wegańskie, głównym celem było sprawienie, aby wyglądał jak tradycyjny ser. Ale z biegiem czasu zdali sobie sprawę, że to nie wystarczy. Musieli wymyślić sposoby, aby ser bez zwierząt smakował i zachowywał się bardziej jak prawdziwy, które rozpływa się na toście.
Ser wegański jest wytwarzany przy użyciu procesu, który ma pewne podobne etapy, co tradycyjne serowarstwo - oczywiście bez mleka zwierzęcego.
Białka roślinne są oddzielane za pomocą bakterii. Następnie dodawane są składniki, takie jak oleje i zagęszczacze, które pomagają uzyskać pożądaną konsystencję serową.
Podobnie jak w przypadku tradycyjnych serów, kolejną wielką rzeczą potrzebną do smacznego wegańskiego sera jest czas. Białko roślinne i bakterie osiadają oraz rozkładają się dalej. Jednak w przeciwieństwie do białek zwierzęcych w serach mlecznych, te w serach wegańskich nie łączą się ze sobą w sposób naturalny. Rezultatem są smaki, które nie są tak złożone i niepowtarzalne.
6 przykładów smacznych wegańskich zamiennikach sera:
1. Kremowy oryginalny firmy Chao w formie bloków lub plasterków
Składniki: woda, olej kokosowy, modyfikowana skrobia kukurydziana i ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, fermentowane tofu (soja, woda, sól, olej sezamowy, siarczan wapnia), sól morska, naturalny aromat, ekstrakt z oliwek (przeciwutleniacz stosowany jako środek konserwujący) i beta karoten.
2. Serek śmietankowy firmy Kite Hill
Składniki: mleko migdałowe (woda, migdały), sól, enzym, guma ksantanowa, guma guar, ekstrakt z grzybów, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kultury.
3. Sos serowy do nachos fimy Loca
Łagodny ser cheddar
Składniki: woda, marchew, ziemniaki, olej słonecznikowy, drożdże odżywcze, pasta pomidorowa, sól, kwas glukonowy, papryka jalapeno, zawiera mniej niż 2% : cebuli w proszku, czosnku, modyfikowanej skrobi spożywczej, naturalnych aromatów, pieprzu cayenne, gumy ksantanowej , nasiona annato.
4. Pasta serowa firmy Misha’s Kind Foods
Wędzony cheddar
Składniki: orzechy nerkowca, woda, migdały, szalotka, kultury wegańskie, sól, sok pomarańczowy, oliwa z oliwek, czerwona papryka, papryka wędzona, papryczki chipotle, kurkuma.
5. Roślinny ser z czarnuszką firmy SERio
Składniki: łubin, olej kokosowy, płatki drożdżowe, jabłko, babka jajowata, czarna sól, czarnuszka, kwasek cytrynowy.
6. Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori firmy Wege Siostry
Składniki: orzechy nerkowca 45%, woda źródlana, olej kokosowy, płatki drożdżowe, sól wędzona, nori, żywe kultury bakterii. Może zawierać śladowe ilości soi, migdałów i sezamu.