Konsultacje w zakresie
technologii żywności
– umówmy się!

typy-maki-pszennej-i-zytniej-kompletny-przewodnik-z-zastosowaniami
2025-01-26
Jak wybrać odpowiedni rodzaj mąki? Co oznaczają typy mąki? – Przewodnik

Czy wiesz, że od rodzaju mąki zależy nie tylko smak, ale i tekstura Twojego chleba, pizzy czy ciasta? Od chrupiącego chleba pachnącego domem, po delikatne, rozpływające się w ustach ciasto – mąka jest cichym bohaterem wielu kulinarnych doznań. Bez względu na to, czy pieczemy chleb, przygotowujemy domowy makaron, czy robimy ciasto na pizzę, wybór odpowiedniego rodzaju mąki ma kluczowe znaczenie dla końcowego efektu.

innowacyjna-parowka-z-ziemniaka
2025-01-12
Parówka z ziemniaka: Czy Polska innowacja podbija rynek żywności roślinnej?

Wygląda jak parówka, smakuje jak parówka, ale parówką w klasycznym rozumieniu tego słowa na pewno nie jest. Co więcej, nie znajdziemy w niej ani grama mięsa! Ten kulinarny fenomen to dzieło naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którzy po latach badań stworzyli roślinny odpowiednik parówki – oparty na niezwykłych właściwościach soku ziemniaczanego. Brzmi zaskakująco? A to dopiero początek tej fascynującej historii!

optymalizacja-procesu-spieniania-mleka-roslinnego-dla-producentow-napojow
2025-01-04
Czy roślinny napój może się pienić jak mleko odzwierzęce? Odkrywamy sekrety idealnej pianki (i optymalizujemy proces!)

Wyobraź sobie idealne cappuccino: aksamitna, gęsta pianka, delikatny mleczny aromat i intensywny zapach świeżo parzonej kawy. Dla wielu miłośników kawy to kwintesencja porannego rytuału. Ale co, jeśli z różnych powodów – zdrowotnych, etycznych czy po prostu smakowych – rezygnujemy z mleka krowiego?

aktywnosc-wody
2024-10-20
Aktywność wody – kluczowy parametr w projektowaniu, przechowywaniu i jakości żywności

Czy wiesz, że nawet niewielka zmiana ilości "wolnej" wody w produkcie może znacząco wpłynąć na jego trwałość, smak i teksturę?

Aktywność wody (aw) to jeden z najważniejszych czynników, który decyduje o jakości, trwałości, a także o doświadczeniach sensorycznych konsumentów – smaku, aromacie i teksturze produktów spożywczych.

jak-znalezc-odpowiedniego-producenta-kontraktowego-zywnosci
2024-09-22
Jak znaleźć odpowiedniego producenta kontraktowego żywności? Czy jest możliwa produkcja małoseryjna?

Wyobraź sobie, że masz w rękach pomysł na produkt, który może zmienić świat smaku. Widzisz rosnący trend na rynku spożywczym i wiesz, że Twój produkt może być tym brakującym ogniwem. Ale jest jeden problem – nie chcesz ryzykować ogromnych pieniędzy na wielkoseryjną produkcję, zanim Twój pomysł nie zostanie przetestowany. Jak więc ruszyć z miejsca?

jak-temperowac-czekolade
2024-09-13
Jak temperować czekoladę? – nauka i sztuka dla perfekcyjnego połysku i trzasku

Temperowanie czekolady może wydawać się zniechęcającym zadaniem zarezerwowanym dla profesjonalnych Cukierników, ale gdy zrozumiesz naukę, która za tym stoi, staje się to umiejętnością osiągalną dla każdego – nawet w twojej własnej kuchni. Jeśli oglądałeś program typu Master Chef, prawdopodobnie widziałeś dramat, jaki rozgrywa się, gdy uczestnicy próbują opanować proces temperowania.

1 strona z 10
arrow-social
ZAUFALI MI
logo_1
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11
logo_2
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11

Stwórz ze mną produkt szyty na miarę.

Masz projekt z zakresu produkcji spożywczej i chcesz go „przegadać” z ekspertem? Szukasz inspiracji dla swojej marki spożywczej? Porozmawiajmy!
marchewka
Trwa wysyłanie wiadomości...
Dziękuję Wiadomość Została Wysłana
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie