Te oświadczenia są szczególnie ważne dla konsumentów, ponieważ pozwalają im na lepsze zrozumienie tego, co jedzą i jak to może wpływać na ich zdrowie. Wiele osób korzysta z oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, aby lepiej zrozumieć skład swoich posiłków i wybierać produkty, które są zgodne z ich osobistymi celami zdrowotnymi.
Hodowane mięso komórkowo jest drogie w produkcji, ale naukowcy twierdzą, że znaleźli sposób, aby jego produkcja była bardziej opłacalna.
W nowym raporcie firmy PreScouter podkreślono obecny kierunek rynku białek roślinnych i wskazano pojawiające się innowacje z punktu widzenia własności intelektualnej.
Osoby, u których zdiagnozowano alergie pokarmowe, muszą unikać spożywania pokarmów, które wywołują ich objawy. Jednak samo unikanie tych alergennych pokarmów często nie wystarcza do wyeliminowania objawów — w tym miejscu pojawia się zanieczyszczenie krzyżowe.
Co to jest mykoproteina?
Jeszcze około 10 lat temu odpowiedź na to pytanie nieuchronnie wskazywałaby na jedną markę: Quorn. Badania stojące za tą brytyjską marką rozpoczęły się w 60 latach XX wieku.
Włoscy naukowcy odkryli nową recepturę, która poprzez zmianę opakowania i dodanie składników może wydłużyć okres przydatności do spożycia świeżego makaronu o 30 dni.