Konsultacje w zakresie
technologii żywności
– umówmy się!

innowacje-w-zakresie
2022-10-27
Innowacje w zakresie żywności z upcyklingu w 2022 r.

Upcykling odpadów spożywczych

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa każdego roku 1,3 miliarda ton żywności jest marnowanych lub traconych.

 

Czym jest  upcykling?

roslinne-zamienniki-jaj
2022-10-20
Roślinne zamienniki jaj. Jakie składniki stosowane są w produkcji jaj roślinnych?

Zaledwie dziesięć lat temu nie było alternatywy dla jaj kurzych. Jeśli przeszedłeś na weganizm, oznaczało to pożegnanie się z jedzeniem, gotowaniem i pieczeniem jajek.

Obecnie na świecie mamy już 66 producentów roślinnych zamienników jaj.

przyspieszone-badania-przechowalnicze
2022-10-14
Przyspieszone badania przechowalnicze produktów spożywczych. Na czym one polegają i czy są odpowiednie dla każdego produktu?

Utrata dobrej reputacji przez producenta produktów spożywczych może być dla niego bardzo kosztowna. Chronić przed tym może przeprowadzenie badań okresu przydatności do spożycia wyrobów.

od-skorki-ziemniaczanej
2022-10-11
Od skórki ziemniaczanej do kombuchy: Innowatorzy na nowo zastanawiają się nad opakowaniem, aby walczyć z zanieczyszczeniem plastikiem

Jakie rozwiązania istnieją, aby zastąpić plastik w opakowaniach do żywności i napojów? Czy konsumenci są gotowi je przyjąć?

najczestsze-bledy-na
2022-10-07
Najczęstsze błędy na etykietach spożywczych

Obecna sytuacja zmusza właścicieli biznesów gastronomicznych do poszukiwania nowych kanałów sprzedaży, w tym do sprzedaży posiłków oraz napojów w opakowaniach jednostkowych przykładowo w butelkach czy słoikach.

Jest to poważne wyzwanie ponieważ błędy w etykietowaniu mogą prowadzić do wycofania produktu z rynku.

czym-jest-koncepcja
2022-10-05
Czym jest koncepcja Power to Food?

Weź nadmiar dwutlenku węgla, dodaj energię elektryczną, a uzyskasz tłuszcz.
 
Przetwarzanie dwutlenku węgla w tłuszcz jadalny za pomocą energii elektrycznej jest już wykonalne w skali laboratoryjnej. Brzmi jak science fiction.
 
Szwedzka firma Green-On pracuję nad dostarczeniem składników takich jak tłuszcze i oleje bez udziału rolnictwa.

arrow
8 strona z 9
arrow-social
ZAUFALI MI
logo_1
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11
logo_2
logo_2
logo_3
logo_4
logo_5
logo_6
logo_7
logo_8
logo_9
logo_10
logo_11

Stwórz ze mną produkt szyty na miarę.

Masz projekt z zakresu produkcji spożywczej i chcesz go „przegadać” z ekspertem? Szukasz inspiracji dla swojej marki spożywczej? Porozmawiajmy!
marchewka
Trwa wysyłanie wiadomości...
Dziękuję Wiadomość Została Wysłana
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie