Upcykling odpadów spożywczych
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa każdego roku 1,3 miliarda ton żywności jest marnowanych lub traconych.
Czym jest upcykling?
Zaledwie dziesięć lat temu nie było alternatywy dla jaj kurzych. Jeśli przeszedłeś na weganizm, oznaczało to pożegnanie się z jedzeniem, gotowaniem i pieczeniem jajek.
Obecnie na świecie mamy już 66 producentów roślinnych zamienników jaj.
Utrata dobrej reputacji przez producenta produktów spożywczych może być dla niego bardzo kosztowna. Chronić przed tym może przeprowadzenie badań okresu przydatności do spożycia wyrobów.
Jakie rozwiązania istnieją, aby zastąpić plastik w opakowaniach do żywności i napojów? Czy konsumenci są gotowi je przyjąć?
Obecna sytuacja zmusza właścicieli biznesów gastronomicznych do poszukiwania nowych kanałów sprzedaży, w tym do sprzedaży posiłków oraz napojów w opakowaniach jednostkowych przykładowo w butelkach czy słoikach.
Jest to poważne wyzwanie ponieważ błędy w etykietowaniu mogą prowadzić do wycofania produktu z rynku.
Weź nadmiar dwutlenku węgla, dodaj energię elektryczną, a uzyskasz tłuszcz.
Przetwarzanie dwutlenku węgla w tłuszcz jadalny za pomocą energii elektrycznej jest już wykonalne w skali laboratoryjnej. Brzmi jak science fiction.
Szwedzka firma Green-On pracuję nad dostarczeniem składników takich jak tłuszcze i oleje bez udziału rolnictwa.