Jest kremowy, rozpływający się, lepki i w 100 procentach uzależniający. Mówimy o wegańskim serze. Jeszcze pięć lat temu można by naciągnąć prawdę opisując w ten sposób większość wegańskich serów.
1. ImpacFat
ImpacFat specjalizuje się w produkcji tłuszczu uprawnego, w tym celu wykorzystują komórki i bioreaktory do hodowli tłuszczu.
W dzisiejszych czasach innowacja w różnych sektorach dotyczy grzybów. Na całym świecie sektor grzybowy przeżywa boom, z różnymi wynikami – od przedsiębiorców zajmujących się grzybami i dużych firm tworzących tekstylia, papiery, pianki i skóry, po szeroką gamę alternatyw spożywczych opartych na grzybni.
Upcykling odpadów spożywczych
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa każdego roku 1,3 miliarda ton żywności jest marnowanych lub traconych.
Czym jest upcykling?
Zaledwie dziesięć lat temu nie było alternatywy dla jaj kurzych. Jeśli przeszedłeś na weganizm, oznaczało to pożegnanie się z jedzeniem, gotowaniem i pieczeniem jajek.
Obecnie na świecie mamy już 66 producentów roślinnych zamienników jaj.
Utrata dobrej reputacji przez producenta produktów spożywczych może być dla niego bardzo kosztowna. Chronić przed tym może przeprowadzenie badań okresu przydatności do spożycia wyrobów.