Uprawa żywności w przestrzeni zamkniętej na kilku, a nawet kilkunastu poziomach, przy wsparciu technologii, która pozwala na kontrolę warunków uprawy i zwiększenie jej efektywności to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa.
Plenty®- ogłosiła, że zebrała od inwestorów 400 milionów dolarów.
Wygląda na to że tak, ogłosiły to firmy Bühler Group oraz CN & Partners AG.
Ich wspólne przedsięwzięcie ma na celu utworzenie Circular Food Solutions Switzerland AG, nowej firmy, która będzie produkować szwajcarską alternatywę dla mięsa w oparciu o poddane recyklingowi młóto.
Co to jest?
To koncept polegający na wynajęciu kuchni (wyposażonej, z pracownikami lub bez) do własnej produkcji dań i napojów sprzedawanych w ofercie na wynos. Bez sali, bez spożywania na miejscu, bez obsługi kelnerskiej, tylko przez dostawy.
Obserwujemy coraz większa rolę fermentacji mikrobiologicznej w tworzeniu nowej generacji alternatywnych produktów białkowych. Inwestycje w podmioty zajmujące się fermentacją w globalnej przestrzeni alternatywnego białka potroiły się.
Jak określać trwałość produktu? I jak ją udokumentować? Co oznaczają napisy na opakowaniu „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć do”?
Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Tą powszechną prawdę udowadnia dr Charles Spence, który spędził swój czas na studiowaniu psychofizyki, psychologii smaku. Gastrofizyka - nowa wiedza o jedzeniu, bo tak nazywa się dyscyplina z pogranicza psychologii, gastronomi, technologii żywności, wyjaśnia część rzeczy, które ludzie intuicyjnie wiedzieli od zawsze, a w części rzuca nowe światło na świat rozumienia i doświadczania jedzenia.