Jakie rozwiązania istnieją, aby zastąpić plastik w opakowaniach do żywności i napojów? Czy konsumenci są gotowi je przyjąć?
Obecna sytuacja zmusza właścicieli biznesów gastronomicznych do poszukiwania nowych kanałów sprzedaży, w tym do sprzedaży posiłków oraz napojów w opakowaniach jednostkowych przykładowo w butelkach czy słoikach.
Jest to poważne wyzwanie ponieważ błędy w etykietowaniu mogą prowadzić do wycofania produktu z rynku.
Weź nadmiar dwutlenku węgla, dodaj energię elektryczną, a uzyskasz tłuszcz.
Przetwarzanie dwutlenku węgla w tłuszcz jadalny za pomocą energii elektrycznej jest już wykonalne w skali laboratoryjnej. Brzmi jak science fiction.
Szwedzka firma Green-On pracuję nad dostarczeniem składników takich jak tłuszcze i oleje bez udziału rolnictwa.
Uprawa żywności w przestrzeni zamkniętej na kilku, a nawet kilkunastu poziomach, przy wsparciu technologii, która pozwala na kontrolę warunków uprawy i zwiększenie jej efektywności to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa.
Plenty®- ogłosiła, że zebrała od inwestorów 400 milionów dolarów.
Wygląda na to że tak, ogłosiły to firmy Bühler Group oraz CN & Partners AG.
Ich wspólne przedsięwzięcie ma na celu utworzenie Circular Food Solutions Switzerland AG, nowej firmy, która będzie produkować szwajcarską alternatywę dla mięsa w oparciu o poddane recyklingowi młóto.
Co to jest?
To koncept polegający na wynajęciu kuchni (wyposażonej, z pracownikami lub bez) do własnej produkcji dań i napojów sprzedawanych w ofercie na wynos. Bez sali, bez spożywania na miejscu, bez obsługi kelnerskiej, tylko przez dostawy.